dinsdag 18 februari 2014

Pannenkoeken Anders







Pannenkoeken anders? Ja inderdaad... Lowie is ondertussen bijna 16 maanden oud en hij heeft nog nooit een pannenkoek of een wafel gegeten.
Een marteling? Helaas kan het niet anders.Ik vind het zo erg, Lowie is namelijk aan heel wat dingen allergisch en ook aan ei en melkeiwitten. Voorlopig weet hij van niet beter, maar stilletjes aan merk ik, hoor het ook van de onthaalmama, dat hij begint de zien dat hij 'andere' dingen krijgt.
Dus besloot ik 'Pannenkoeken Anders' te maken. Deze zijn gemaakt op basis van rijstmelk. (Kan ook met sojamelk maar Lowie is allergisch aan de sojaboon.)
Ik was heel benieuwd en moet eerlijk toegeven, het is echt lekker! Een heerlijk alternatief voor mensen met een allergie :) of zonder allergie :)
Receptje hieronder! (ook gevonden op internet en uigeprobeerd!)

Rijstpannenkoeken

Nodig:

  • 500 gr zelfrijzende bloem
  • 750 ml rijstmelk 
  • bruis/spuit water
  • 1 eetlepel suiker (en indien je dat wenst zakje vanille-suiker als extra)
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepels maisolie/zonnebloemolie
Hoe:


Neem een kom en doe er de 500 gram bloem in. Voeg de rijstmelk toe. Roer de bloem en rijstmelk goed door tot je geen klonters meer hebt. Wanneer al het meel vermengd is met de rijstmelk ontstaat er een dikke brij.
Nu moet het beslag verdund worden totdat het vloeibaar genoeg is om pannenkoeken van te bakken. We verdunnen het beslag met het bruis/spuit water tot het de gewenste dikte heeft. Voor dikkere pannenkoeken hou je het beslag wat dikker, voor dunnere pannenkoeken voeg je wat meer water toe. (Dunner zijn ze wel lekkerder)
Wanneer je al roerend water toevoegd heb je er zicht op wanneer je beslag de goede dikte heeft. Wel goed mengen!
Er ontstaat schuim bij het toevoegen van het water. Dit verdwijnt wanneer het water goed met het beslag vermengd is.
Voeg een een halve theelepel zout en 1 eetlepel suiker toe en roer het beslag nogmaals goed door.

Verhit nu wat zonnebloemolie in een koekenpan (margarine gebruiken kan ook, maar let er dan op dat dit koemelkvrije margarine is.)
Verdeel de olie met een houten lepel over de bodem van de koekenpan (dit voorkomt het aanbakken van de pannenkoeken).
Laat een hoeveelheid beslag voor 1 pannenkoek in de pan lopen en bak de pannenkoek op hoog vuur. Wanneer de bovenkant droog is geworden keer je de pannenkoek om en bakt de andere kant.

Smakelijk! 
Ze zijn echt heel lekker met een beetje confituur naar keuze :)


1 opmerking:

  1. klinkt niet makkelijk. Vaak weet je niet eens wat er waarin verwerkt zit (ales ja, ik toch niet).
    Chance dat Lowie een mama heeft die durft experimenteren met recepten en dat ze dan nog lekker blijken ook ;)

    BeantwoordenVerwijderen